Czerwone wino i kawa pomogą w udoskonaleniu ubieralnej elektroniki

15 lipca 2019, 14:58

Ekstrakt kwasu taninowego, pozyskany z wina, herbaty lub kawy, pozwoli wyprodukować znacznie bardziej wytrzymałą elastyczną elektronikę ubieralną. Naukowcy z University of Manchester zauważyli, że taniny poprawiają właściwości mechaniczne tego typu urządzeń.



Coraz więcej roślinności

30 marca 2015, 15:54

Analiza danych satelitarnych z ostatnich 20 lat wskazuje, że pomimo masowej wycinki lasów deszczowych, roślinności na Ziemi jest coraz więcej. Od 2003 roku masa roślinna zwiększyła się na planecie o 4 miliardy ton węgla zawarte w biomasie.


Protoplasta chińskiego smoka? Nowo odkryty krokodyl został rytualnie pozbawiony głowy

14 marca 2022, 13:11

Częściowo sfosylizowane szczątki wielkiego wytępionego przez ludzi krokodyla, który mógł zostać rytualnie zabity na terenie dzisiejszych Chin, mogą rzucić nowe światło na ewolucję współczesnych krokodyli. Szczątki Hanyusuchus sinensis zostały znalezione w południowych Chinach. Zwierzę mogło mieć 6 metrów długości i było szczytowym drapieżnikiem w swoim środowisku.


© The Pirate Bay

The Pirate Bay stanie przed sądem

13 listopada 2007, 11:29

Szwedzki prokurator Hakan Roswall poinformował, że przed 31 stycznia 2008 roku wniesie do sądu oskarżenie przeciwko serwisowi The Pirate Bay i pięciu osobom z nim związanym. Zostaną oni oskarżeni o ułatwianie naruszania praw autorskich.


Metodologia poszukiwań

20 września 2008, 09:36

To, w jaki sposób szukamy fizycznych obiektów, np. zgubionych okularów czy książki, odnosi się też do poszukiwania w sensie abstrakcyjnym, a więc choćby słów lub rozwiązania jakiegoś problemu (Psychological Science).


Zakorkowany mózg

11 sierpnia 2009, 10:11

Amerykańscy naukowcy odkryli, że przez niedobór białka kluczowego dla rozwoju sieci połączeń między neuronami w korze czołowej osób ze schizofrenią dochodzi do stanu przypominającego uliczny korek. Część informacji dochodzi z dużym opóźnieniem, inne giną raz na zawsze.


Jabłka Gala i Grand Gala

Jak stworzyć jabłka giganty

30 czerwca 2010, 21:32

Profesor Ambroży Kleks potrafił nadmuchiwać potrawy, żeby wykarmić całą gromadę uczniów. Podobną sztuczkę stosują niektórzy producenci żywności, czy właściciele barów. Matka natura też potrafi powiększać owoce, ale jej metoda jest naturalna, nieoszukana i zaskakująca.


Słodkie napoje przytępiają zmysł smaku

13 czerwca 2011, 10:12

Badanie naukowców z Uniwersytetów w Bristolu i Bangor wykazało, że osoby z nadwagą i otyłe mają zmniejszoną wrażliwość na słodycz napojów bezalkoholowych, lecz wzrasta u nich podświadome zamiłowanie do słodkich pokarmów.


Szympans migał do ludzi, by go uwolnili z klatki

3 sierpnia 2012, 09:59

Jeden z szympansów z Welsh Mountain Zoo najwyraźniej prosił zwiedzających o pomoc w opuszczeniu wybiegu. Dbając o rozrywkę i rozwój intelektualny swoich zwierząt, opiekunowie prowadzili naukę podstaw języka migowego. Te wzięły to sobie do serca, stąd próby porozumienia międzygatunkowego.


Tajemnicza trumna z Leicester

30 lipca 2013, 13:21

W pobliżu niedawno odnalezionego miejsca pochówku króla Ryszarda III natrafiono na tajemniczą trumnę w trumnie. Naukowcy z University of Leicester unieśli pokrywę nowo odkrytej kamiennej trumny - to pierwszy tego typu nietknięty zabytek w Leicester - by przekonać się, że wewnątrz najduje się trumna z ołowiu


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy